Conchi Gonzalez, fotograf på Jönköpings läns museum Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Flicka eller pojke? Projekt i Jönköping efter metoo

Publicerad

Flicka eller pojke? Redan från födseln bemöts det nyfödda barnet olika om det är en flicka eller en pojke. Nu ska länets invånare få berätta om det i egna filmer för Jönköpings läns museum – som en följd av metoodebatten.

Först hade museet tänkt be människor berätta om upplevelser i samband med metoo-berättelserna. Men ingen ville berätta.

Så Conchi Gonzalez på Länsmuseet vände på det och nu bad i stället om berättelser varför pojkar och flickor, redan från födseln, formas så olika. Det har lockat betydligt fler till träffar som ska hållas i Värnamo och i Jönköping. Åldersspridningen bland deltagarna är stor.

Även här blir det digitalt berättande, där deltagarna spelar in och redigerar sin berättelse i form av en egen liten film.

Kan ge bakgrund till metoo

Vill det sig väl så kan berättelserna kanske också ge åtminstone en hint om vad som formar de oönskade beteenden som metoo uppmärksammat.

Berättelserna som kommer in som redigerade filmer hoppas Conchi ska ge en historia om varför vi blir de vi blir, kulturarv och maktstrukturer vi får med oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.