Mattias Peterson, på branschorganisationen Fastighetsägarna, säger att svarthandeln med hyreskontrakt nu börjar sprida sig till mindre kommuner. Foto: SVT

Flyktingar köper hyreskontrakt svart

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen medför nu att en marknad för svarthandel med hyreskontrakt även etablerats i mindre kommuner. En nyanländ flykting betalade 5.000 kronor för ett förstahandskontrakt hos ett kommunalt bostadsbolag i Jönköpings län.

Muhammed kom som flykting till Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan och har nu fått uppehållstillstånd.

Han hamnade då i en lägenhet i en svensk storstad som han delade med andra. Han berättar att de var fyra personer som bodde på 40 kvadratmeter vilket medförde många problem för dem.

#BOSTADSÖKES

– De skulle laga badrummet åt oss och det tog en och halv månad. Då vi fick duscha hos våra vänner. Och livet i svarta bostäder är svårt. Man kan inte plugga, vila eller laga mat. Man har inget privatliv alls, säger han.

Fick ett tips

Muhammed ville flytta till en egen lägenhet. Han berättar att han fick ett tips från en vän.

Vännen kände en person som kunde hjälpa honom att få en förstahandslägenhet hos ett kommunalt fastighetsbolag i en kommun i Jönköpings län.

Han fick betala 5.000 kronor för kontraktet.

– Jag hittade en lägenhet via en vän som känner en mäklare som tar en summa pengar mot att fixa en lägenhet till mig. Han betalade honom pengarna och när jag kom hit betalade jag honom och fick lägenheten av bostadsföretaget, säger Muhammed.

Muhammed uppger att han aldrig träffade personen som sålde kontraktet till honom och det finns inget som tyder på att säljaren arbetar för fastighetsbolaget.

Hört om andra

Men Muhammed menar att han inte är den enda som köpt ett förstahandskontrakt – han har hört talas om andra som också gjort det.

– Jag var rädd men de flesta människor här tar inte det så allvarligt. Du vet att sånt är väldigt vanligt i våra arabiska länder, säger han.

Enligt Muhammed känner sig många flyktingar tvungna att köpa hyreskontrakt på svarta markanden på grund av bostadsbristen och han menar att det är ett bättre alternativ än att bo kvar på flyktingboenden.

– Jag har vänner som bott i sju till åtta månader på förläggningen utan att kunna få bostad, därför att de inte har betalat. Den som inte får bostad måste göra så här och 90 procent av dem kan inte få bostad någonstans, säger han.

”Ska anmälas”

Branschorganisationen Fastighetsägarna uppger att de hört talas om att hyreskontrakt säljs svart, men de vet inte i vilken utsträckning det förekommer.

– Det ska anmälas naturligtvis eftersom det är en verksamhet som inte är tillåten. Och så ska man häva kontraktet för den hyresgäst om olagligen är där, säger Mattias Peterson, regionalansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna.

På vilket sätt kan man komma åt svarthandeln?

 – Det är jättesvårt. Det lättaste är att man har en policy i sitt företag där man bromsar andrahandsuthyrningar och överlåtelser så det alltid måste gå via fastighetsbolaget, säger han. 

Enligt Mattias Peterson har svarthandel med hyreskontrakt tidigare förekommit i storstäderna, men nu börjar en marknad även etableras i mindre kommuner.

– Det beror på det enorma trycket som finns på hela bostadsmarknaden, vilket inte är konstigt i och med inflödet av människor som behöver boende i Sverige. Och så det tåga system vi har. Det är en systemkollaps, säger han.     

Fotnot. Muhammed heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet