Redan i veckan väntas kapaciteten öka med 500 provsvar per dygn. Foto: Emma Johansson/SVT

Nu ska fler kunna testa sig – 500 extra per dygn

Publicerad

Långt ifrån alla som vill får testa sig för covid-19 i Jönköpings län just nu. Det beror på en för låg kapacitet att analysera provsvaren och regionen jobbar nu för att öka den.

Varje dygn analyseras 1 400 provsvar i länet och det räcker inte långa vägar. I veckan har långa bilköer samlats utanför Elmia för att testa sig, men många av dem har fått vänta hem utan att ha fått lämna prov. Det beror på att kapaciteten i laboratorierna i länet inte är tillräckligt hög.

– Jag förstår absolut frustrationen och vi vill ju också att man ska kunna testa så mycket som möjligt. Men någonstans går begränsningen för resurserna, säger Anna Henningsson, medicinsk chef för klinisk mikrobiologi.

Redan nu i veckan väntas kapaciteten öka så att ytterligare 500 provsvar per dygn kan analyseras. Men det kommer inte att räcka till för alla som vill testa just nu.

Har ni jobbat för långsamt med att få fram ökad kapacitet?

– Det tycker jag inte att man kan säga. Det är en högt prioriterad fråga som vi har jobbat hårt med ända sedan i våras. Vi har bland annat fått anställa personal och lagt om schemat för att arbeta större delen av dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.