Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Nordlund är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Jönköping. Foto: SVT/TT

Vid kontroll: Flera restauranger hade för trångt

Publicerad

För få restauranger i Jönköping följer reglerna om att ha minst en meters avstånd mellan borden. Bara under förra veckan fick tre av tio restauranger kritik.

Kommuners inspektörer kan besluta att stänga en restaurang eller ett kafé om inte kraven på avstånd följs. Två inspektörer i Jönköpings kommun arbetar just nu heltid med att kontrollera avstånden på serveringar.

Förra veckan kontrollerades tio restauranger och av dem hade tre för kort avstånd mellan borden och fick en halvtimme på sig att åtgärda det innan en uppföljningsinspektion.

– Det är så klart tråkigt att vi behövde sätta anmärkningar hos dem, men det visar att vi behövs och att vi bör fortsätta med våra trängselkontroller, säger Lena Nordlund som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Jönköping.

Gör sitt bästa

Det är framför allt ägarens ansvar att se till att tillräckligt avstånd hålls, men Lena Nordlund uppmanar besökare att ta sitt ansvar att undvika ställen som har många människor i lokalen. Hon tycker överlag att restaurangägare gör sitt bästa för att följa reglerna.

Men när vi frågar Jönköpingsbor om deras upplevelser från trängsel på serveringar så är de inte lika goda. Se i klippet vad några av dem säger.

Hör vad Sofia Bjälestig, Dima Aboutouk och Annie Andersson säger om avstånd på serveringar. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer