Vaggeryds kommun får nu lösa leveransen av matlådor till äldre på annat sätt. Foto: TT/arkivbild

Flera brister i paketeringen av matlådor till äldre i Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

Sörgårdens tillagningskök i Vaggeryds kommun har efter en inspektion förbjudits att paketera matlådor till äldre eftersom en rad allvarliga brister upptäcktes vid en inspektion.

– De arbetar nu för att åtgärda bristerna, säger Thomas Andersson, miljö- och byggchef i Vaggeryds kommun.

Det var vid en inspektion den 26 februari som kommunens miljöinspektörer upptäckte en rad brister i rutinerna för att packa matlådor till de äldre i kommunen. I beslutet står att lokalen inte är anpassad för att hantera oförpackade livsmedel. Lokalen används även som förråd och det finns heller inte möjlighet till handtvätt, vilket är ett krav vid denna typ av verksamhet.

Hanteringen får också kritik för att den nedkylda maten packas i rumstemperatur, vilket innebär att kylkedjan bryts, vilket kan göra livsmedlen osäkra. Rutinerna för användandet av packmaskinen har heller inte följts, enligt inspektionsprotokollet.

Förbjuder packning av matlådor

Med anledning av detta beslutade miljö- och byggnämnden i Vaggeryds kommun att omedelbart förbjuda packning av matlådor i lokalen. ”Miljö-och byggnämnden bedömer att ovan noterade brister, tillsammans med att verksamheten vänder sig till en känslig konsumentgrupp, är så pass allvarliga att livsmedelssäkerheten inte går att säkerställa”, skriver de i sitt beslut.

Är det vanligt att ni hittar så här stora brister?

– Nej, det är det inte, säger Thomas Andersson.

Vad händer nu?

– De jobbar med att åtgärda bristerna för fullt.

Ny inspektion om ett par veckor

Verksamheten har nu packat nya matlådor som skickats på analys för att se om de är livsmedelssäkra.

– Det tar två veckor innan vi får svar på de analyserna och efter det kommer vi att göra en ny inspektion på plats, säger Thomas Andersson.

Under tiden får kommunen ordna matleveranser till de äldre som får matlådor på annat sätt.

SVT har sökt socialchefen och ordföranden i socialnämnden, som är ansvariga för verksamheten, för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.