Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga elpriserna slår hårt mot energikrävande verksamheter. Rickard Wiger, i mitten är vd. Pappa Bo och systern Terese Wiger Albertsson sköter försäljning och ekonomi. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Företagare kräver åtgärder mot de höga elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

De kraftigt höjda elpriserna gör att energikrävande verksamheter har svårt att planera och få lönsamhet i produktionen. På familjeföretaget Gjuteribolagen i Bredaryd gör man årligen av med åtta miljoner kilowattimmar och där står nu investeringarna i fabriken på paus.

– Som företagare behöver man kunna göra en kostnadsbudget och det kan vi inte göra idag, säger Rickard Wiger, vd på Gjuteribolagen i Bredaryd.

I elprisområde 4

Tillsammans med sin syster Terese och pappa Bo driver han Gjuteribolagen, som finns i Bredaryd, Vimmerby och Mönsterås och sysselsätter 100 personer. Två av fabrikerna ligger i elprisområde 4, med betydligt högre elpriser än konkurrenterna i norr. 

– Vi försöker ta ut de ökande kostnaderna från kunderna, men det är svårt. Går vi för hårt fram förlorar vi kunden till en konkurrent. Det här är ju också inflationsdrivande. Vi tycker att det ska vara ett elprisområde i hela landet, säger Rickard Wiger.

Utmaningar för företagen

Under dagen hade arbetsgivarorganisationen Teknikbolagen och företaget bjudit in till pressträff för att berätta om de utmaningar företagen står inför.

Hur ser intresset ut från politiskt håll?

– Ja, det är ju politiker här idag, men annars brukar de mest intressera sig när man säger att man ska lägga ner.

I klippet berättar Rickard Wiger vilka konsekvenser det höga elpriset får för företaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer