Malin Wallismo, Emily Wallstedt och Maria Ericson är några i patientföreningen BB-marschen Jönköpings styrelse. Foto: SVT/TT

De vill förbättra förlossningsvården i länet

Publicerad

Nu finns en patientförening för födande kvinnor och deras partners. Föreningen startades nyligen av några kvinnor som vill kämpa för en rättvis vård och hjälp under graviditeter och förlossningar i Jönköping län.

Med hjälp av sina egna och andras erfarenheter vill nu fyra kvinnor i Jönköpings län förbättra förlossningsvården i länet – och i landet. Detta trots att Sveriges förlossningsvård är bland den bästa i världen.

– Det medicinska är inte tillräckligt. Utan det är också en känslomässig, psykisk och ibland en existentiell process att föda barn, Emily Wallstedt, ordförande i föreningen BB-marschen region Jönköping.

”Svagt intresse från politiker”

Det började med Facebook-gruppen ”BB-marschen” och förra året anordnades marscher runt om i hela landet, även i Jönköping. Då fick föreningen positivt bemötande från allmänheten.

– Men vi upplevde att det var ett väldigt svagt intresse från politiker och höjdare inom vården, säger Emily Wallstedt men berättar att det fungerar bättre nu.

– Nu har vi ett samarbetsprojekt mellan föreningen och chefer inom regionen  där vi ses en gång per termin och vi upplever att det fungerar bra.

Borde ses på annat sätt

Kvinnorna i föreningen har alla upplevt både positiva och negativa saker under sina egna förlossningar och känner att det finns saker som måste bli bättre.

– Det finns så mycket normer inom förlossningsvården, mycket är att man ska bita ihop. Om man kräks under en hel graviditet är det normalt, säger hon och menar att de istället borde göra något åt det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer