Foto: SVT

Förlossningsvården får 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län får sammanlagt 17 miljoner som ska satsas på att förbättra förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor.

Den större delen av satsningen i Region Jönköpings län, 13 miljoner kronor, ska i första hand användas för att stärka förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor.

I andra hand ska medlen användas till insatser inom hälso- och sjukvården som leder till att stärka kvinnors hälsa. Där satsas det fyra miljoner kronor.

– Alla ska ha en trygg förlossning, oavsett vem du är eller var du bor. Vi behöver utveckla förlossningsvården och de här pengarna är ett stort stöd för att vi ska minska hälsorisker och göra vården mer tillgänglig för alla kvinnor i länet, säger Marcus Eskdahl (S), oppositionsråd i Region Jönköpings län.

Det är regeringen som delar ut totalt 490 miljoner till landstingen.

– Det finns ett tydligt behov av utveckling inom förlossningsvården och andra delar av vården som har betydelse för kvinnors hälsa. Genom de här pengarna kan landstingen investera för att göra förbättringar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Enligt regionrådet Mia Frisk (KD) är de riktade statliga pengarna redan inräknade i årets budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.