Under två år ska gravida kvinnor och nyblivna mammor få dela med sig av sina upplevelser. Foto: SVT

Förlossningsvården i länet ska kartläggas och utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober lanseras Graviditetsenkäten i länet. Under två år ska gravida och nyblivna mammor få dela med sig av erfarenheter och upplevelser.

Hur upplever kvinnor sin egen hälsa och vården under tiden för graviditet och runt förlossning? Vilket bemötande får man av personalen och hur känner man sig ett år efter förlossningen? Det är några av de frågor som ställs i Graviditetsenkäten som kommer att skickas ut till blivande och nyblivna mammor.

– Det här kommer att hjälpa oss att driva förbättringsarbetet framåt och på ett nytt sätt börja jämföra oss med andra regioner, säger Anneli Karlén, vårdenhetschef och barnmorska inom kvinnohälsovården i Jönköping

Nationell satsning

Det är första gången gravidas och nyblivna mammors upplevelser av vården kartläggs. Det är en del av den nationella satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvården som påbörjades 2015. Sveriges kommuner och regioner och regeringen har avsatt 937 miljoner kronor för förbättrad förlossningsvård och kvinnors hälsa. Region Jönköpings län får drygt 33 miljoner kronor.

–  Vid min andra graviditet gick förlossningen jättefort. Jag fick tillräcklig hjälp och det var jättebra, säger tvåbarnsmamman Lelyan Yousef som SVT möter i Jönköping.

Enkäten skickas ut via 1177.se till kvinnor i graviditetsvecka 25, och sedan kommer det uppföljande frågor när barnet är åtta veckor, och när barnet är ett år.

I klippet ovan hör du mer om enkätundersökningen.

Graviditetsregistret

Under 2019 registrerades enligt Statistiska Centralbyrån 113 391 förlossningar i Sverige. Av dessa registrerades totalt 110 998 i Graviditetsregistret.

Förlossningsupplevelse skattas på en skala från 1 till 10, där 1 är det lägsta värdet.

2019 års data visar att andelen kvinnor som skattat 8–10 varierade från 64 procent i Norrköping till 91 procent i Eksjö.

Kvinnorna skattar sin förlossningsupplevelse antingen innan hemgång från förlossning/BB eller vid återbesöksmottagningen, vilket kan inverka på både svarsfrekvens och utfall.

Källa: Graviditetsregistrets årsrapport 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.