Forserum efter drevet

Uppdaterad
Publicerad

Mediadrevet och den massiva politikeruppvaktningen har satt sina spår men idag är det lugnt och städat i Forserum. Det är den allmänna meningen när Smålandsnytt, ett år efter den stora kalabaliken återvänder till Forserum.

Skylten vid infarten önskar oss välkomna till Forserum som ligger mellan Jönköping och Nässjö – men är alla välkomna? Självklart, säger de Forserumsbor vi frågar på torget.

– Forserum är ett toppensamhälle! Här tar vi emot alla!

Utsatta somalier i Forserum

– Vi flyttade hit i våras och vi känner oss välkomna, är ett par kommentarer.

Vi ställer frågan snart 1,5 år efter att Forserum förekom i topp på varenda tidning, radio och TV-nyheter sedan Somaliska föreningens ruta hade krossats, en man hade misshandlats och ett tonårsgäng spred främlingsfientliga åsikter och skräck bland såväl nyinflyttade som äldre Forserumsbor. Under några dagar vågade många somaliska barn inte gå till skolan samtidigt som somaliska och svenska ungdomsgrupper ska ha gruffat på samhällets idrottsplan.

”Berodde på missförstånd”

Somaliska föreningens ordförande Abdullahi Dhinbil säger att bråken mellan svenska och somaliska ungdomar berodde på missförstånd och okunskap men att allt är mycket lugnare idag

En stor del av händelserna i Forserum tillskrivs ett litet ungdomsgäng med egna problem. Det gänget lär nu vara splittrat men närpolisen Anders Ydreborg pekar också på de vuxnas ansvar för stämningarna i samhället.

– Tänk på vad ni säger vid köksbordet eller i TV-soffan.

– Ett slarvigt eller främlingsfientligt uttalande från en förälder kan mycket väl leda till att vilsna unga tar till våld eller gör något förhastat, säger Anders Ydreborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet