Forserumsbor vill inte ha tv-team på orten

Uppdaterad
Publicerad

Vår reporter Lennart Broman skriver här om reaktionerna när han och fotografen Danijel Ivic återvände till Forserum, ett drygt år efter att ett ungdomsgäng satte skräck i somaliska familjer.

”Välkomna hit men räkna med att det blir förbaskat svårt att få Forserumsbor att tala! Efter det som hände förra året är de allra flesta här mycket kristiska till er i media!”

Beskedet från Forserumsbon som jag talar med inför vår reportagevecka i samhället gör mig lite bekymrad, men jag och kollegan Danijel Ivic beslutar oss ändå för att åka dit.

Ryktet spred sig

Och ryktet om vår ankomst spred sig snabbt i samhället.

Vi mötte inga fientliga reaktioner mot vår närvaro. Forserumsborna vi mötte var alla hövliga, rentav nyfikna men den kritiska synen på journalistsläktet märktes ändå tydligt.

– Vad är ni ute efter nu då? Har det hänt något, eller? var några av reaktionerna vi mötte.

Kände sig baktalade av media

Bo Jansson, styrelsemedlem i Forserums samhällsförening, förklarar att de flesta Forserumsbor kände att framför allt riksmedia baktalade dem och deras samhälle.

– Visst fanns det och visst finns det rasism och främlingsfientlighet här men inte värre än på andra orter. Media förmedlade en stereotyp och falsk bild av stämningarna och händelserna i Forserum. Vi kände helt enkelt inte igen oss som ett samhälle av rasister, säger han.

2 000 i Forserum varav 75 från Somalia

Forserum har omkring 2 000 invånare. Enligt Somaliska föreningen bor idag cirka 75 personer med somalisk bakgrund i Forserum. En del somaliska familjer har flyttat efter förra sommarens bråk och oroligheter, men ytterligare andra har flyttat hit under senaste året.

Redan första reportagedagen i Forserum möter vi äldre Forserumsbor som när kameran och mikrofonen inte är på berättar för oss att det finns för många ”svartingar” i samhället, att ”dom” inte lever och bor som vi och att ”dom” håller sig för sig själva.

Extra många SD-röster

Vi får också höra påståendet att ”mängden” somalier i Forserum kommer att leda till att Sverigedemokraterna kommer att få många extra röster nästa val.

– Det är en fullkomligt ologisk reaktion från människor som tidigare sagt att de känner sig orättvist utpekade som främlingsfientliga, säger Bo Jansson i Samhällsföreningen.

– Forserumsbor kände sej provocerade av medias beskrivning. Nu ger en del forserumsbor igen genom att snacka om kommande valframgångar för SD. Men vänta och se! Jag tror inte att den ”tankevurpan” kommer att märkas på valdagen nästa år, säger Bo Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet