Foto: TT

Förskollärare döms att betala 5000 i skadestånd till fyraåring

En förskollärare vid en förskola i sydvästra delen av länet döms att betala 5000 kronor i skadestånd till en fyraåring efter att hon slagit fyraåringen i ansiktet. Förskolläraren säger att hon reflexmässigt slog tillbaka efter att fyraåringen slagit henne.

Det var en dag i höstas då barnen efter lunch var ute på gården tillsammans med flera förskollärare. Fyraåringen bråkade med de andra barnen och den nu dömde förskolläraren skrek för att få fyraåringens uppmärksamhet. Då slog fyraåringen förskolläraren i ansiktet. Förskolläraren slog då direkt tillbaka. Senare anmälde hon händelsen till rektor, som beslutade att hon skulle tas ur tjänst.

Reagerade inte

De närvarande förskollärarna berättar samstämmigt att fyraåringen inte reagerade nämnvärt på slaget utan fortsatte leka med de andra barnen.

Men tingsrätten menar att en förskollärare måste ha sådan beredskap och självkontroll att hon inte under några omständigheter slår ett barn i ansiktet, oavsett vad som hänt innan slaget.

Däremot anser inte tingsrätten att hon kan dömas för misshandel, eftersom det inte har kunnat visas att fyraåringen fick ont av slaget. Hon döms i stället för ofredande till 3000 kronor i böter och ska dessutom, förutom att betala 5000 kronor i skadestånd till fyraåringen, betala 5000 kronor av rättegångskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer