Foto: TT

Försökte fuska – får betala tillbaka höga belopp

Publicerad

Försäkringskassan har avslöjat att tre personer i Jönköpings län har fått för mycket pengar i olika bidrag. Nu ska de tillsammans betala tillbaka drygt 835 000 kronor.

Den person av de tre som får betala tillbaka mest är en man i 40-årsåldern från Jönköping som ska betala 387 000 kronor. Mannen har sökt och fått sjukersättning från januari 2016 till juni 2019, detta trots att han har arbetat mer än tre fjärdedelar av en heltidstjänst.

En annan man i 60-årsåldern, även han från Jönköpings kommun, har fått ett krav från Försäkringskassan att betala tillbaka 280 000 kronor som har har fått för mycket i aktivitetsstöd. Mannen ska samtidigt som han fått aktivitetsstöd ha arbetat.

En kvinna med bostadsort Nässjö ska betala tillbaka 168 000 kronor kronor som hon har fått i sjukersättning under sex år. Försäkringskassan upptäckte att kvinnan under tiden som hon har fått ersättningen till största delen befunnit sig utomlands. För att ha rätt till ersättning måste man anses vara boende i Sverige.
 

Så fuskar svenskarna med bidrag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer