Under måndagen samlades den första kullen läkarstudenter på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: SVT/TT

Första uppropet för läkarprogrammet i Jönköping

Publicerad

Idag är det upprop för de första läkarstudenterna från Linköpings universitet som har Jönköping som studieort. Studenterna välkomnades på en invigningsceremoni under måndagen.

Ett trettiotal studenter på läkarprogrammets sjätte termin och de kommer avsluta sin utbildning i Jönköping.

”I den nya decentraliserade läkarutbildningen vid Linköpings universitet delas studenterna upp på studieorterna Jönköping, Kalmar, Linköping och Norrköping från termin sex och resterande sex terminer av utbildningen”, skriver Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Bor i Värnamo

– Jag har en tjänst i regionen sedan tidigare och jag och min familj har valt att bosätta oss i Värnamo, så det här passar mig perfekt, säger Linda Kulneff, en av läkarstudenterna som nu har Jönköping som studieort.

Hon hoppas nu att få göra det mesta av de praktiska delarna av utbildningen på Värnamo sjukhus.

När utbildningen är fullt utbyggd kommer Jönköping ta emot sammanlagt 180 studenter. Från och med vårterminen 2020 kommer de utbildas i helt nya lokaler på Ryhovsområdet. 

Utbildningen ska ske på ett våningsplan i hus D1 som nu är under uppbyggnad.

Hoppas de stannar

Det moderata regionrådet Malin Wengholm är glad över att utbildningen nu kommer till Jönköping.

– Vår förhoppning är att Jönköpingsstudenterna blir kvar på orten när de är färdigutbildade vilket är en av de lösningar vi moderater har presenterat som svar på kompetensbristen. Dessutom ger läkarutbildningen möjlighet för våra kliniker att ansöka om att bli universitetssjukvårdsenhet. Vilket i sin tur ger oss samma möjlighet som universitetssjukhusen att söka forskningsmedel, säger hon i en kommentar.

Lättare att få jobb här

Emil Nilsson kommer ursprungligen från Mullsjö och har nu efter två och ett halvt års studier i Linköping flyttat tillbaka till länet.

– Jag tror att det blir bra att studera här. Vi kommer ha nära samarbete och lära oss hur läkarna kommunicerar här, vilket kommer göra det lättare om jag får jobb här sen, säger han.

Regionpolitiker har tidigare uppgett för SVT Nyheter Jönköping att de genom läkarutbildningen hoppas kunna knyta fler läkare till sig för att på så sätt minska behovet av dyr hyrpersonal.  Se klipp nedan:
 

Britt-Marie Persson är regionansvarig AT-chef och överläkare.

– Jag tror att det kan bli så att många träffar någon, bosätter sig och på så sätt vill jobba här i regionen, säger Emil Nilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer