Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Förstörda vägskyltar kostar kommunerna mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Vägskyltar som förstörs kostar kommunerna i länet mångmiljonbelopp varje år. Bara i centrala delarna av Jönköping och Huskvarna reparerar Jönköpings kommun vägskyltar för över en miljon.

Jan Karlsson som jobbar på Jönköpings kommun åker varje vecka och kontrollerar vägskyltar runt om i Jönköping. Han upplever att det är ett problem att många vägskyltar förstörs av slarv eller nonchalans. På Bäckalyckan finns en skylt som han ofta får byta.

– Jag har bytt skylten ungefär tio gånger men sedan får jag även åka hit och bara rikta om den med jämna mellanrum, säger han.

Jönköping

Kostar mångmiljonbelopp

Varje år förstörs vägskyltar som kostar kommunerna mångmiljonbelopp att reparera. Bara i centrala Jönköping och Huskvarna ligger kostnaderna för kommunen på över en miljon.

– Vi lägger ungefär 1 500 000 kronor på att reparera förstörda skyltar bara i Jönköping och Huskvarna. Det blir väldigt mycket pengar på ett år som vi lägger enbart på att reparera skyltar, säger han.

Det vanligaste är att trafikanter mejar ner skyltarna, men flera förstörs även av att någon sätter upp klistermärken på dem.

– Då blir skylten förstörd när vi ska skrapa bort klistermärket eftersom vi även skrapar bort det som reflekterar i skylten, säger han.

Vad tänker du om det?

Det är ju pengar som vi kunde använt till något mycket bättre i kommunen, säger Fredrik Hulterskog som är arbetsledare på Jönköpings kommun.

Just nu testar kommunen att ta bort klistermärken på skyltarna med hjälp av ett medel som gör att de inte förstörs. På så sätt hoppas man att kunna minska kostnaderna.

– Varje sak vi gör som minskar kostnaderna är bra. Men jag tror aldrig att vi kommer få bort problemet helt, säger Fredrik Hulterskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet