Försvarsmakten julflyger över Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen var det åter dags för Skaraborgs flygflottiljs traditionsenliga julflygning över Jönköpings län – då tre transportflygplan av typen TP 84 Hercules formationsflög över några av länets städer.

De tre planen flög i formation av en adventsljusstake. Från början var det tänkt att det skulle vara fyra Hercules som skulle flyga i form av en julkula.

”Julflygningarna är mycket bra träning för vår personal att planera och genomföra formationsflygning under en längre tid”, skriver Skaraborgs flygflottilj på sitt Facebook-konto.

Konstruerades på 1950-talet

Hercules är en riktig slitvarg i många länders flygvapen, och modellen flög för första gången 1954. Flygplanet har används av svenska försvarsmakten sedan 1960-talet och det har använts vid flera skarpa insatser utomlands, bland annat i Afghanistan.

I klippet ovan ser du hur det såg ut när flygplanen passerade över Jönköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.