Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven Wernvik berätta om hur bristen på läkemedel påverkar personer med epilepsi i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe / SVT

Fortfarande brist på epilepsimedicin: ”Rent för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt brist på vissa epilepsimediciner i landet, och för de som lever med sjukdomen är känslan av frustration stor.

– Det ska inte kunna ske, jag tycker det är rent förjävligt, säger Sven Wernvik, ordf Epilepsiföreningen i Jönköpins län.

I november förra året rapporterade SVT Jönköping om att 565 olika läkemedel i landet var restnoterade, alltså slut.

Bland annat handlade det om vissa epilepsimediciner.

I de flesta fall kan patienter byta till ett motsvarande preparat, men för epileptiker kan de minsta skillnaderna i koncentrationen av läkemedlet framkalla krampanfall.

– Man riskerar bland annat att bli sjukskriven och att bli av med körkortet, säger Sven Wernvik.

Fortfarande restnoteringar

Nu, cirka tre månader senare, har situationen inte blivit mycket ljusare.

För att försöka påverka i frågan skickade Svenska Epilepsiförbundet i höstas ett brev till regeringen där de efterlyste förebyggande lösningar inför framtiden.

– Vi ville veta vad politikerna planerar att göra för att detta inte ska hända igen.

Under måndagensvarade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på brevet.

– Det krävs åtgärder av många olika slag för att komma till rätta med situationen. Det här är en fråga som både är mycket viktig för mig och för regeringen.

Regeringens proposition om försörjningsberedskap

Regeringen har nyligen lämnat in en proposition om hälso-sjukvårdens försörjningsberedskap till riksdagen.

Den innehåller bland annat åtgärder som ska ge bättre lagerhållning, bättre information till patienter vid bristsituationer, högre krav på rapportering från läkemedelsföretag och sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner kronor till företag som av någon anledning inte kan leverera ett läkemedel och inte heller informera i tid om bristsituationen som då uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.