Aneby och Tranås kommun avråder fortsatt från bad i sjön Noen. Foto: TT

Fortsatt avrådan från dopp

Uppdaterad
Publicerad

Nytagna prover från helgen i sjön Noen visar på höga halter av algtoxin och därför avråder både Tranås och Aneby kommun från all kontakt med vattnet.

Det handlar om så kallade blågröna alger, närmare bestämt algtoxinet microcystin, som är farligt för både djur och människor. Giftet kan orsaka skador på levern. Vi har tidigare berättat att Aneby och Tranås kommun i slutet av den gångna veckan gick ut med en varning om att inte vara i kontakt med vattnet.

Höga halter

Nya prover som tagits på flera platser i sjön under söndagen visar på fortsatt höga halter. Avrådan gäller både bad och att använda det som dricksvatten, men också från att duscha med sjövattnet.

Under tisdagen var livsmedelsinspektören Torbjörn Aronsson från Aneby kommun ute vid Noen för att se över läget.

– I Anebys ände av sjön finns inte ett visuellt spår av alger, men eftersom det rör sig om en toxinbildande alg så behåller vi våra försiktighetsåtgärder och fortsätter att avråda för att vara på säkra sidan.

Sjön Noen är avlång och därför kan det finnas lokala skillnader på vattenkvalitén. Algblomning brukar normalt pågå några veckor.

Nedan exempel på alger, dock ej från Noen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer