På dagens presskonferens berättade smittskyddsläkaren Malin Bengnér att smittspridningen i länet ligger fortsatt högt även internationellt sett. Foto: SVT

Bengnér: ”Länet har hög smittspridning även internationellt sett”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att under några veckor ha minskat har antalet fall av covid-19 ökat igen i Jönköpings län de senaste två veckorna.

– De är samma utveckling som vi ser på flera håll i landet, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Under senaste veckan togs cirka 10 000 covidtester och av dessa var cirka 12 procent positiva.

– Det är en lägre nivå än för några veckor sedan då siffran var 14-15 procent. Men vi ligger över rikssnittet som är strax över tio procent, berättade Malin Begnér på regionens presskonferens på måndagen.

Och smittläget är fortsatt högt i Jönköpings län.

– Det är en omfattande smittspridning här jämfört med många andra regioner i landet, men även internationellt sett, säger Malin Bengnér.

En patient från annat län får IVA-vård

Inom sjukvården har antalet covidpatienter som får sjukhusvård legat på runt 50 de senaste dagarna. Just nu får tolv patienter intensivvård på sjukhus i länet, men ingen får IVA vård i annan region.

– Vi har dock fyra patienter som får eftervård i annat län just nu. Sedan har vi en patient från en annan region som får intensivvård hos oss, det är ju så vi försöker hjälpa varandra när vi har möjlighet, berättade Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköping.

Hur det blir med sommarbemanningen och om semestrar behöver flyttas är oklart just nu.

– Det får vi återkomma till. Vi jobbar med frågan nu, men det är svårt att bedöma hur behoven kommer att se ut i sommar, säger Mats Bojestig.

Högt tryck på vaccinationsbokningen

Vaccinationerna i länet tuffar på och fram till nu har 155 000 doser getts. 121 000 personer har fått dos 1, vilket är 42 procent av befolkningen i länet över 18 år. 34 000 personer har fått två doser.

Vaccinationssamordnare Jonas Almgren berättade på dagens presskonferens att en stor andel av de vaccindoser som levereras till länet just nu går till de personer som ska få sin andra dos.

Därför går det lite långsammare när det gäller att vaccinera gruppen 55-59-åringar i fas 4.

– Gruppen 50-54 år tror vi ska kunna börja boka tider för vaccination i slutet av vecka 21. När det gäller gruppen 40-49 år tror vi att de ska kunna börja boka tider i slutet av vecka 23, säger Jonas Almgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar hälso-och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig om läget på intensivvården på sjukhusen i länet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet