Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Jan Sandberg, teknik- och fritidschef i Gnosjö, berätta om det aktuella översvämningsläget i kommunen. Foto: Johannes Tolf/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt högt vattenstånd i Hillerstorp

Uppdaterad
Publicerad
Många hus och sommarstugor runt sjön Flaten i Gnosjö kommun står i vatten och infarten från väg 151 in till Hillerstorp är avstängd.
– Vattennivån peakar under onsdagen för att sedan sakta sjunka fram mot helgen, säger Jan Sandberg, teknik- och fritidschef i Gnosjö.

Vattennivåerna runt Hillerstorp är höga och många områden som i vanliga fall är på torra land står nu under vatten.

– I Gnosjö kommun är vattenläget ansträngt, främst utmed Storån genom Hillerstorp, säger Jan Sandberg.

Vattennivåerna börjar sjunka

Ett tiotal sommarstugor och villor runt sjön Flaten har vatten in på husknuten. Läget är även problematiskt i ett område söder om Hillerstorp där ett antal mindre gårdar utmed kanalen står i vatten. Men prognoserna är just nu ändå ganska hoppfulla.

– Det är svagt avtagande nivåer för de kommande dagarna, och det är inte mycket nederbörd på gång på kort sikt, säger Jan Sandberg.

Jan Sanberg, teknik- och fritidschef i Gnosjö kommun. Foto: SVT

Vad kan ni från kommunens sida göra för att hjälpa de fastighetsägare som drabbats av översvämning?

– Vi har ju begränsade resurser från kommunens sida. Mycket ligger ju på fastighetsägaren och vi kan ju inte trolla med knäna även om vi vill med att få bort vatten. Det vi kan göra är att bistå med duschmöjligheter, toaletter och färskvatten där det saknas, säger Jan Sandberg.

Kylan kan ställa till problem

De närmaste dagarna kommer det att vara runt 5-6 minusgrader på nätterna. Detta kan ställa till bekymmer på olika sätt.

– Själva pumpningen när vi pumpar bort vatten påverkas inte. Det är ju om det stannar eller att vi behöver byta slangar och annat som det blir besvärligt då det fryser till, säger Jan Sandberg.

Han är också orolig för att vattendragen ska frysa till och människor ska ge sig ut där det inte är säkert. Han manar därför invånarna i Gnosjö att vara försiktiga och inte ge sig ut på isar som inte är säkra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga flöden

Mer i ämnet