Anna Gillek Dahlström, regionchef för Svenskt Näringsliv. Foto: pressbild

Oro över fortsatt lågt nyföretagande i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Den totala nyföretagsamheten hos den arbetsföra befolkningen är oförändrad jämfört med i fjol och även lägre än för genomsnittet i Sverige. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. – På några års sikt får vi problem om inte nyföretagsamheten ökar rejält, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef.

Nyföretagsamheten är i årets mätning högst i Habo och lägst i Gnosjö. Och trots att det i år är en toppnotering vad gäller den totala företagsamheten så ligger Jönköpings län i mitten av de andra länen.

Mest företagssamma är Anebyborna där 14,9 procent av den arbetsföra befolkningen är företagsam. I Jönköping är bara tio procent av befolkningen företagsam.

– Sverige behöver fler som engagerar sig i företagande och skapar jobb, säger Anna Gillek Dahlström.

Svag välfärdssektor

Trots att företagsamheten inom välfärdssektorn ökat med 26 procent de senaste fem åren har Jönköpings län den lägsta företagsamheten i Sverige inom sektorn.

Antalet kvinnor som är företagsamma inom välfärdssektorn ökar något men även här är andelen den lägsta i Sverige.

– Sex av tio företagsamma inom välfärdssektorn är kvinnor. Förbättrade villkor för välfärdsföretagande, inte minst med en fortsatt konkurrensutsättning av kommunernas verksamhet, kan därför vara ett viktigt sätt att stärka företagsamheten bland kvinnorna i länet, säger Anna Gillek Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.