Frida Boklund, regionchef på Företagarna, märker av en liten inbromsning i konjunkturen men har fortsatt stark tro på Jönköpingsföretagen. Foto: Felix Petersson/SVT

Fortsatt tro på konjunkturen i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har flera experter varnat för en kommande lågkonjunktur i Sverige. I Jönköpings län finns tecken på en ekonomisk avmattning, men någon större oro tycks inte finnas.

– När man pratar om konjunkturen just nu får man mycket olika signaler. Vissa går fortsatt framåt, vissa ser den här långsammare inbromsningen. Och då ska man verkligen ta hänsyn till sitt företag, se framåt och göra bra affärer. Det är vad företagen i vårt län är absolut bäst på, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

Varsel oroar

Ett tecken på sämre ekonomi är när företag tvingas säga upp personal och förra veckan kom besked om att två företag i länet tvingas varsla.

– Alla varsel är för mig oroande tecken, naturligtvis. Men så är det vissa branschspecifika områden där det varslats tidigare och vissa senare. Basindustrin och basämnena i Sverige är ganska stabila, säger Ingemar Eriksson, ägare av Mullsjö Åkeri.

Fram till och med juli i år har det varslats 103 fler personer än under samma period förra året.

– När vi hade exempelvis den förra stora lågkonjunkturen 2008/2009 pratade vi om tusen till tolvhundra personer per månad som varslades om uppsägning. Nu ligger vi på siffror runt hundra till hundrafemtio, säger Andreas Appelberg på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Världsoron kan sprida sig

Två stora orsaker som bidrar till oro för världskonjunkturen är handelskrig mellan Kina och USA samt Brexit. Dessa två händelser kan i framtiden påverka även företagen i Jönköpings län.

– De kommer i sin tur påverka andra företag som vi har affärer med och det där är ett ekosystem. Så en orolighet påverkar i någon ände. Svårt att säga hur stor påverkan det blir däremot, säger Frida Boklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.