Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. Foto: SVT

Fortsatt tufft läge för näringslivet i länet

Publicerad

Ännu syns ingen större lindring av coronakrisens verkningar för länets företag. Konkurserna och arbetslösheten fortsätter öka – liksom antalet korttidspermitteringar.

– Väldigt stor andel av de korttidspermitterade i vårt län kommer från tillverkningsindustrin, som är väldigt omvärldsberoende och beroende av den internationella handeln. Då är många företag i vårt län väldigt utsatta, säger Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Bra stödåtgärder

Antalet beviljade korttidspermitteringar har fortsatt att öka in i juli månad i Jönköpings län och var i början av månaden drygt 25 500. Av dessa jobbar över 14 000 inom tillverkningssektorn och cirka 5 000 inom handeln.

– De stödåtgärder som har kommit tycker jag i mångt och mycket har varit väldigt bra. Korttidspermitteringar hjälper människor att få behålla sitt jobb och arbetsgivare att behålla kompetenser tills krisen vänder, säger Anna Gillek.

Dystra arbetsmarknadssiffror

Antalet konkurser har också ökat i länet. Den 5 juli hade 98 företag i länet gått i konkurs hittills i år, en ökning med 36 procent jämfört med samma period i fjol.

Antalet varsel är på skyhöga nivåer även om den uppåtgående kurvan har planat ut under juni månad. Hittills i år har över 3 100 personer i länet varslats om uppsägning, en ökning med hela 251 procent jämfört med samma tidsspann i fjol.

Antalet arbetslösa var vid den här tiden i fjol knappt 10 000 personer. Nu är det över 14 000 inskrivna arbetslösa hos arbetsförmedlingen, 41 procent fler än i fjol.

– Nu behövs det tas fram åtgärdspaket för att omstarta Sverige. Hur hjälper vi igång företagen när det väl vänder, säger Anna Gillek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer