Konditorn Markus Ekelund tror att marsipantorsdag den första torsdagen i mars är en tradition som är här för att stanna. Foto: TT/Privat

Fössta tossdan i mass firas med massipantårta

Publicerad

Första torsdagen i mars är Smålands egen inofficiella nationaldag. På ett konditori i Nässjö har försäljningen av marspiantårtor just den här dagen skjutit i höjden de senaste åren.

– För kanske tre år sedan exploderade det, säger Markus Ekelund, ägare och chefskonditor på Thimons Konditori och Bageri.

Högtiden är relativt ny och startades av ett syskonpar vars faster brukade säga ”fössta mass” på bred småländska. Att det blev just en torsdag är ytterligare en lek med det, för smålänningar, kontroversiella ljudet ”rs”.

För att verkligen hylla småländskan firas dagen med marsipantårta.

Exploderat de senaste åren

Nu säljs särskilda marsipantårtor på konditorier runtom i landet. Enligt Markus Ekelund kom det smygande med några enstaka beställningar för att sedan explodera de senaste åren.

– Då var vi inte alls beredda på det, men det är vi nu.

Första torsdagen i mars kan det säljas runt 150 marspiantårtor på hans konditori – det kan jämföras med runt 20 en vanlig dag.

– Det har varit mycket förbeställt, men det är mestadels spontanköp. Vi säljer även mycket bakelser med marsipan, säger Markus Ekelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.