”Det är så mycket mer jag vill göra” Foto: Jonas Tubbin/SVT

Fotografen som letar efter det vackra i det fula

Publicerad

Den hyllade fotografen Francois Gillet bor sedan tre år tillbaka i Nye utanför Vetlanda. I sekelskiftesvillan har han inrett en fotostudio där han kan fortsätta med sitt skapande. Planen är också ett eget galleri i huset.

– Det blir inget stort galleri, men man skulle i alla fall kunna bjuda in lite lokala människor och profilera sig lite i området.

Francois Gillet föddes i Frankrike för snart 70 år sedan, utbildade sig i Storbritannien och flyttade på 1970-talet till Sverige. Då handlade det ofta om reklamfotografering och han har jobbat åt många stora svenska företag och senare även internationellt.

– Reklambranschen blomstrade i Sverige på den tiden, det var mycket därför jag valde att flytta hit, säger Francois Gillet.

Fredagsporträttet

Har också hus i Marocko

Flera av hans bilder har du säkert sett och det typiska för dem är den målade bakgrunden som gör att det kan vara svårt att uppfatta vad i bilden som är målat och inte. Hans signum är också att det är stor noggrannhet i varje detalj.

– Jag vill beröra människor med mina bilder. Jag letar efter det vackra även i det fula, säger Francois Gillet.

Vintermånaderna tillbringar han och livskamraten Kina Lannmark i ett hus i Marocko.

– Det är mörkret här i Sverige som jag vill komma ifrån. Det gör mig deprimerad.

Flyttade av en slump

Att paret bosatte sig i Nye utanför Vetlanda var något av en slump. En bekant till dem bodde på orten och när ett hus dök upp till försäljning föll de för det.

De senaste åren har de ägnat en hel del tid till renovering, men nästa år kommer Francois Gillet att ha en utställning hos konstföreningen i Vetlanda. Innan dess hoppas han att det lilla galleriet i huset ska stå klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsporträttet

Mer i ämnet