Den lilla bokhandeln har onekligen lyckats skaffa sig ett namn

Framgångssaga för bokhandel

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flera nischade butiker på mindre orter har fått lägga ner, så har bokhandeln i Eksjö klarat sig i över 170 år. Och nyligen blev den utsedd till Årets butik av Svensk handel.

Säljaren Nina Johansson läser upp ett grattismejl från ingen mindre än författaren Håkan Nesser.

– Hurra! Jag viste att ni är bäst och nu vet hela Sverige det.

Den lilla bokhandeln har onekligen lyckats skaffa sig ett namn. Butiken har, trots att ingen näthandel bedrivs,  kunder runt om i hela Sverige och även utomlands. Kundklubben har över 2000 medlemmar och följarantalet på sociala medier är även det stort. Dessutom är det inte bara Håkan Nesser som känner till butiken. Även andra kända författare som Jan Guillou kommer gärna på besök.

– Vi är så klart jätteglada och känner att vi har nog allt kommit en bit på väg, säger bokhandelns ägare Malin Alfredsson.

Vill sticka ut

Bokhandel har funnit på samma plats och i samma lokaler sedan 1843. Ägare har kommit och gått och sedan fem år tillbaka är det Malin Alfredsson som äger butiken. Men när hon tog över var det inga lätta tider och tre år följde som i stort sett handlade om att överleva.

– Det var ganska svart i början och jag hade egentligen inga som helst planer på att ta över en bokhandel. Men så blev det och det har jag inte ångrat en dag, säger hon.

Hur kommer det sig att just den här butiken har klarat sig?

– Vi försöker göra det lilla extra och sticka ut. Vi ordnar författarkvällar, vi har, som en av få butiker en egen monter på bokmässan i Göteborg där vi knyter mycket kontakter både med kunder och författare, vi har en bokcirkel för barn som får låna böcker gratis mot att de skriver en recentioner åt oss och vi satsar på turismen genom att ha en hel del tyska böcker.

Men viktigast menar Malin Alfredsson är att ha personal med hög kompetens med genuint intresse för böcker.

– Det är helt avgörande att ha bra personal. Inte bara för oss utan för all den fysiska handeln. Det är det som är den fysiska handelns framtid. Ska en butik klara sig så är det jätteviktigt.

Och vad betyder det att ha fått utmärkelsen Årets butik?

– Det betyder jättemycket. Att få den återkopplingen ger oerhört mycket energi. Och vi hoppas att det kan betyda mycket även för andra som kämpar på med sina butiker både i Eksjö och på andra ställen. Det går bara men hittar på lite saker som förhoppningsvis människor gillar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.