Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hassan Mahmoud Sedmusa har tidigare varit skeptisk till vaccinet, men nu har han ändrat sig och han passade på att få sin första dos i samband med fredagsbönen. I klippet hör du honom berätta varför. Foto: SVT 7Johannes TolfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Covid-vaccinering i moskén på Råslätt under fredagsbönen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsbönen i moskén på Råslätt i Jönköping erbjöds idag möjligheten att samtidigt få en dos vaccin mot covid-19. Orsaken är att vaccinationstäckningen i området är bland de lägsta i länet och nu hoppas församling kunna hjälpa till att ändra det.

– Jag tog min första spruta nu innan bönen, berättar 69-årige Hassan Mahmoud Sedmusa.

På Jönköpings islamiska församling säger representanter i styrelsen att de vill sätta mer press på medlemmarna att vaccinera sig.

– Vi hoppas att det här kommer att ha effekt när de kan vaccinera sig i samband med fredagsbönen, säger Ahmed Hamou som är vice ordförande i församlingen.

Kan även bli krav på vaccinbevis

Ahmed Hamou säger att de även kan komma att införa krav på vaccinbevis för att få delta på fredagsbönen om smittspridningen ökar.

Trots riktade insatser av Region Jönköpings län är vaccinationsgraden i många områden i länet fortfarande låg. På Råslätt har cirka hälften av invånarna fått dos 1.

Under fredagsbönen i moskén på Råslätt i Jönköping kunde de som ville även vaccineras sig mot covid-19 i rummet bredvid bönerummet. Foto: SVT/Johannes Tolf

Yngre ovaccinerade hamnar på iva

Socioekonomiskt svaga områden med många utrikesfödda är platser där lägst andel vaccinerat sig.

– En del yngre personer som man inte skulle förvänta sig skulle bli så här svårt sjuka har hamnat på iva i Jönköping. De kommer från områden som har dålig vaccinationstäckning, men ovaccinerade finns i hela vårt samhälle i olika utsträckning, sa Region Jönköpings läns biträdande smittskyddsläkare David Edenvik i slutet av förra veckan.

I klippet ovan hör du några personer som tog sin första vaccinationsdos i samband med fredagsbönen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hassan Mahmoud Sedmusa har tidigare varit skeptisk till vaccinet, men nu har han ändrat sig och han passade på att få sin första dos i samband med fredagsbönen. I klippet hör du honom berätta varför. Foto: SVT 7Johannes Tolf
Under fredagsbönen i moskén på Råslätt i Jönköping kunde de som ville även vaccineras sig mot covid-19 i rummet bredvid bönerummet. Foto: SVT/Johannes Tolf