Polisens avlyssning avslöjade hur det lät i en av bilarna i samband med skottlossningen. Foto: Förundersökningen

Friades för skott mot bil i Värnamo – får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En av männen som satt häktad misstänkt för mordförsök efter skottlossning från en bil i Värnamo i januari 2019, men senare friades från brottsmisstankar, får nu 140 000 kronor i ersättning för den tid han satt frihetsberövad. Det har Justitiekanslern beslutat.

Det var natten mot den 10 januari 2019 som en bil blev beskjuten från en annan bil på Malmövägen i Värnamo. Ingen av de tre männen som satt i den bilen träffades av något skott. Händelsen var en av flera i den gängkonflikt som rasade i området vid den tiden.

Friades i tingsrätten

Polisen kunde senare samma natt få stopp på en bil genom att skjuta sönder däcken. Fyra män åtalade senare misstänkta för mordförsök. Brottet var dock svårt att utreda eftersom varken målsägare eller åtalade ville svara på utredarnas frågor. Tingsrätten friade männen eftersom den menade att åklagaren inte lyckats bevisa att männen befann sig på platsen när skotten avlossats. I mars i år kom hovrätten fram till samma slutsats.

En av männen får nu 140 000 kronor i ersättning för att ha suttit häktad från den 10 januari till den 22 maj 2019. Ersättning är i nivå med den som brukar betalas ut till den som suttit frihetsberövad så lång tid och sedan frias från brott skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Föraren får ingen ersättning

Den man som körde bilen som stoppades av polisen får dock ingen ersättning för den tid han suttit frihetsberövad.  JK menar att mannen medvetet försatt sig i en situation där han löpte risk att bli misstänkt för allvarlig brottslighet när han körde bilen och sedan vägrade att stanna. ”Agerandet utgör inte en del av brottspåståendet och innebär att sökanden i väsentlig omfattning själv har föranlett att han frihetsberövades på grund av misstanke om brott. Ingripandet har varit klart motiverat”, skriver JK i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.