Så här mycket får de anställda i de olika kommunerna i länet i friskvårdsbidrag. Foto: TT

Så mycket friskvård får kommunanställda i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket kommunanställda i länets kommuner får i friskvårdsbidrag varierar. I vissa av kommunerna ges det inget alls medan Sävsjö är kommunen som satsar på sin personal.

– Jag hoppas verkligen att alla tar tillfälle i akt och använder det här nu, säger en kommunanställd.

I år får de kommunanställda i Sävsjö en rejäl höjning av friskvårdsbidraget. Från att ha lägsta summan i länet, 400 kronor, ger de numera 1.000 kronor till sina anställda. Anledningen är att en arbetsgrupp arbetat med hur kommunen ska vara mer attraktiv. Däribland tror de att friskvårdsbidraget är en bidragande del.

– Man jobbar ju med hela sig själv när man är hos oss, så då är det viktigt att man mår bra, anser Frida Andersson, PA-konsult i Sävsjö kommun och tycker att uppmuntran till friskvård är ett av kommunens uppdrag.

Hoppas alla utnyttjar

Marie-Louise Strömqvist, är en av dem som är anställd av Sävsjö kommun och hon är mycket glad över att kommunen höjt bidraget med 600 kronor.

– Jag hoppas verkligen att alla tar tillfälle i akt och använder det här nu. Vi har ju fått ganska mycket mer i år och jag tycker de är viktigt att man använder det, så det inte brinner inne, säger hon.

Fördel att inte ha bidrag

Toimi Derefalk är HR-konsult i Nässjö kommun och tycker att det funkar bra utan friskvårdsbidrag. Istället finns det ett gym som de kommunalt anställda får använda gratis samt några prova-på aktiviteter.

– Fördelen med det är att man kan rikta aktiviteter mot grupper som av olika själ, kanske inte rör sig så mycket annars, menar han.

Även om kommunanställda i Nässjö hade önskat ett bidrag, ser det inte ut att bli det.

– I framtiden kan man ju titta på olika digitala lösningar, säger Derefalk och syftar på appar eller liknande.

Så mycket får varje kommun i friskvårdsbidrag (kronor per år)

Mullsjö: 1300

Habo: 1200

Tranås: 1200

Vetlanda: 1000

Sävsjö: 1000

Gnosjö: 1000

Gislaved: 1000 (+fria bad)

Vaggeryd: 1000

Värnamo: 1000

Aneby: 500

Jönköping: 0

Eksjö: 0

Nässjö: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.