Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om hur intresset för dragspel ökat i klippet. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Ökat intresse för dragspel – kölista på kurser

Publicerad

Intresset att lära sig spela dragspel ökar, åtminstone om man ser till antalet deltagare under de årliga sommarkurser som hålls vid Värnamo folkhögskola. För ett tiotal år sedan var man nära att lägga ned eftersom deltagarantalet var för lågt, men nu är det så många som vill vara med att det är kö för att få vara med.

– Det var en tio, tolv år sedan då det var svårt att få folk till kurser på skolor men sedan har det verkligen stigit så nu har vi kölista varje år, säger Börje Wessman, dragspelslärare och kursansvarig.

Det är två veckolånga kurser som hålls varje sommar vid Värnamo folkhögskola. 70-80 personer får plats i kurserna som leds av fyra till fem dragspelspedagoger.

Fingersättningen är viktigt att ha koll på för att hitta rätt knappar. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Börje Wessman startade sommarkurserna för över 30 år sedan. Först höll de till i Arvika, där Börje arbetade som dragspelslärare. Men sedan 2005 hålls kurserna i Värnamo.

TV marknadsför instrumentet

Det kommer intresserade deltagare från hela Sverige. En av dem är Lisbeth Berglind från Anderstorp.

– Jag tror det är tack vare Bengan Jansson och Benny Anderssons orkester, där ser man att folk kan spela en massa olika slags musik på dragspel, och det tror jag kan vara väldigt bra, menar Lisbeth Berglind.

Dragspel och glädje hör ihop, tycker deltagarna i kursen. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Är det inte mest äldre personer som spelar dragspelsmusik?

– Det kommer ju ny typ av musik, världsmusik från alla håll och kanter och svensk folkmusik där är det ju fler yngre som spelar. Så jag tror att det finns yngre men de syns inte överallt, förklarar Kajsa Holmberg från Karlstad.

Hör dragspelsmusiken och fler röster i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer