• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Sex åldringsbrott på Höglandet – kvinnor jagas

Publicerad

Under fredagen inträffade sex fall av åldringsbrott på Höglandet och polisen jagar nu två yngre kvinnor som agerat i samband med brotten.

Stölderna har inträffat på olika platser på Höglandet, uppgerJoel Gerdin, polisens presstalesperson. Det första fallet anmäldes i Forserum vid 12.30. Två kvinnor ska då ringt på hos en äldre kvinna och bett om att få ett glas vatten. Ett stöldförsök ska då också ha gjorts. Det är oklar om kvinnorna då fick med sig något.

Det andra fallet inträffade i Bodafors vid 13.30. Också där ska två kvinnor ha ringt på och bett om vatten hos en äldre man. Efteråt upptäckte mannen att det saknades en summa kontanter som han haft i bostaden.

Stal smycken

Det tredje fallet inträffade en stund senare i Forserum där ett försök till grov stöld gjordes hos en äldre man. Men det är oklart om eller vad som stulits. Två kvinnor ska ha setts i samband med stöldförsöket.

Och den fjärde fallet inträffade i Anneberg vid 14.40. En äldre kvinna ska då ha blivit bestulen på smycken. Också då har två kvinnor ringt på och bett om vatten.

Också i Sävsjö och i Vetlanda har liknande brott inträffat med liknande tillvägagångssätt och signalementet på kvinnorna stämmer med övriga brott, enligt polisen.

Ingen gripen

De båda kvinnorna uppges vara kortväxta och mellan 20-30 år. Polisen uppmanar nu äldre i området att vara vaksamma om det ringer på dörren. Man tar också gärna emot tips från personer som sett något misstänkt i samband med brotten.

Ännu vid 21.30 på fredagskvällen hade ingen misstänkt gripits.

– Men en svart skåpbil ska ha uppmärksammats av vittnen i anslutning till någon av platserna där kvinnorna begått brott, säger Joel Gerdin, polisens presstalesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer