Anders Wilander (M) kommunstyrelsens ordförande i Tranås vill ha ett lokalt förbud mot tiggeri. Foto: TT/SVT

Två kommuner i länet vill förbjuda tiggeri

Publicerad

Två kommuner i Jönköpings län vill förbjuda tiggeri, det visar en granskning som SVT har gjort.
– Förbudet finns redan i våra lokala ordningsstadgar, menar Anders Wilander moderat ordförande i Kommunstyrelsen i Tranås. Han vill nu att förbudet efterföljs.

I en granskning som SVT har gjort så visar det sig att de styrande i mer än var fjärde kommun i landet vill införa ett förbud mot tiggeri. I Jönköpings län säger de styrande kommunalråden i tre kommuner ja till ett lokalt förbud, bland annat i Tranås.

– Här i Tranås finns redan ett förbud mot insamling av medel i de lokala ordningsstadgarna, säger Anders Wilander (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Dock så efterföljs stadgarna inte. Vissa tycker att det är ett problem med tiggarna och andra inte, själv tycket jag det är bedrövligt och hemskt att man ska behöva tigga och att det finns ligor som utnyttjar utsatta människor.

Skulle inte ett förbud drabba enskilda människor?

– Det går inte att ta hänsyn till det när vi vet att det bakom väldigt många som sitter utanför butikerna finns en liga.

Åsikterna går isär

I den undersökning som SVT har gjort så uppger kommunalråden i 26 procent av kommunerna att de vill se ett nationellt förbud mot tiggeri. SVTs granskning visar att  det särskilt är kommunalråden i borgerligt styrda kommuner (57 procent) som vill införa ett nationellt förbud.

I Jönköpings län är det kommunalråd i två kommuner som vill se ett lokalt förbud. Det handlar om Sävsjö och Tranås.

Habo, Aneby, Nässjö, Värnamo, Vaggeryd, Gnosjö och Mullsjö vill inte att det införs något lokalt förbud mot tiggeri. Men ett par av dem kan tänka sig ett nationellt förbud.

Fyra kommuner, Jönköping, Vetlanda, Eksjö och Gislaved har inte svarat på SVT:s frågor.

Fotnot: Artikeln är rättad. I en första version skrev vi att kommunstyrelsens ordförande i Habo var bland dem som ville se ett lokalt förbud. Detta var felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer