Att fängelset kommer hamna på en av dessa fyra platser är klart. I höst bestäms vilken av dem det blir. Foto: SVT Design

Fyra platser aktuella för nya fängelset – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Bor, Kärda, Hörle eller Stomsjö. Dessa fyra platser har Värnamo kommun presenterat för Kriminalvården som lämpliga för det nya fängelset i det så kallade etableringserbjudandet. Och nu är det upp till Kriminalvården att bestämma vilken plats som blir bäst.

Beslutet ska fattas så snart som möjligt i höst, men någon närmare tidsplan än så finns ännu inte. Kriminalvården fattar beslutet i samråd med kommunen, men enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) kommer inte kommunen förespråka den ena eller andra platsen.

– Det är fyra platser vi har presenterat och samtliga uppfyller Kriminalvårdens krav.

Men finns det någon plats ni föredrar eller som det lutar mer åt att det blir?

– Det är klart man har sina tankar, men nej det finns det inte. Då skulle vi inte ha fyra alternativ.

Vad Mikael Karlsson känner till har det ännu inte kommit in några synpunkter från allmänheten heller. Och Kriminalvården uppger att det inte kommer att föras någon formell dialog med invånarna före beslutet av plats, men att frågor besvaras i den mån de kommer in.

Olika aspekter

När det sedan kommer till nästa steg, detaljplaneringen, är däremot dialogen med invånarna en viktig del av processen, skriver Kriminalvården i ett mejl till SVT. Däremot är det oklart i vilken utsträckning enskilda grannars åsikter påverkar.

”Vi tar emot enskildas åsikter i frågan, men när vi planerar för ny verksamhet gör vi det utifrån flera aspekter. En sådan aspekt är lokaliseringen i förhållande till grannar. Vid nybyggnation eftersträvar vi platser där den fysiska insynen utifrån minimeras. Andra aspekter är att vi vill ha goda kommunikationer och bra rekryteringsmöjligheter på lokaliseringsplatsen”, skriver Kriminalvården vidare.

Dock poängteras målet som är att Kriminalvårdens närvaro i en kommun ska ses som ett positivt inslag i samhället.

Bygget beräknas ska stå klart 2028, men bygglov och upphandlingar kan överklagas och det kan behövas arkeologiska utgrävningar.

I klippet hör du Mikael Karlssons (C) reaktion när beskedet om fängelset kom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) är glad efter beskedet att ett fängelse ska byggas i Värnamo kommun. Foto: SVT/Jonas Tubbin

Fakta om de fyra alternativen:

Stomsjö

Ett område i Värnamo centralorts sydvästra ytterkant. I närheten finns idag bland annat kommunens återvinningscentral, ett reningsverk, samt ett kolonistugeområde och en motocrossbana. Den tilltänkta marken ägs av Värnamo kommun.

Kärda

Platsen ligger strax väster om Kärda utmed riksväg 27. Kärda är en ort med cirka 350 invånare. Marken ägs av Växjö stift, vilka efter en initial kontakt från kommunen, ställer sig positiva till att sälja marken.

Hörle

Hörle är en ort som ligger en knapp mil från Värnamo centralort med cirka 150 invånare. Utmed gamla riksettan strax söder om Hörle ligger den utpekade platsen. Området ligger på mark som ägs av Växjö stift. Även den här marken ställer sig kyrkan positiva till att sälja.

Bor

Två kilometer öster om Bor finns platsalternativ fyra. Bor ligger utmed riksväg 27 och har cirka 1 300 invånare. Här finns ett aktivt näringsliv, utvecklad service, förskolor och skola. Marken där ett fängelse kan byggas ägs av Värnamo kommun.

Källa: Etableringserbjudande för anstalt 2 (öst) i Värnamo kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.