Fyra till sjukhus efter brand på Husqvarna AB

Uppdaterad
Publicerad

Styrkor från Huskvarna och Jönköping samt två ambulanser larmades till ett gjuteri på Husqvarna AB klockan 11:05 på lördagen. Fyra personer fördes till sjukhus.

Branden ska ha startat inne i en magnesiumpressgjutmaskin.

– Magnesium är lättantändligt och när vi kom till platsen var det lätt rök från maskinen. Då man inte kan släcka med vatten fick vi använda oss av kolsyra och sand, säger Elin Isfall, brandingenjör vid räddningstjänsten.

Andades in rök

De fyra personerna som fördes till sjukhus ska ha försökt släcka branden innan räddningstjänsten var på plats och dämpade då elden, men fick i sig rök.

– Vi har fått höra att de fått syrgas och är enligt min bedömning lindrigt skadade, säger Elin Isfall.

Lokalen som maskinen fanns i har högt tak och inga brännbara konstruktioner runt sig så branden begränsades snabbt till enbart inuti maskinen. Två personer kommer dock att bevaka lokalen hela kvällen för att säkerställa att det inte brinner igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.