Brand i lägenhet på Råslätt. Foto: Mattias Landström

Elva till sjukhus efter brand i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer vårdas på sjukhus efter en brand i ett studentboende i stadsdelen Råslätt i Jönköping. Två personer hoppade från sjunde våningen och en person ska vara allvarligt skadad, enligt sjukhuset.

Larmet om branden på sjunde våningen kom strax efter klockan 02 under natten till torsdagen. Två personer hoppade ut från sjunde våningen i samband med branden, en av dem fångades upp i en hoppkudde, uppger Göran Melin på räddningstjänsten. Två personer tog sig ut med hjälp av en maskinstegbil.

– När vi kom fram brann det kraftigt i en lägenhet, då hade en person redan hoppat från sjunde våningen, säger Göran Melin på räddningstjänsten till SVT.

Brand i studentboende på Råslätt

Enligt Länssjukhuset Ryhov är en person allvarligt skadad och inlagd på intensivvårdsavdelningen. Läget var till en början kritiskt,  men under förmiddagen skriver sjukhuset att tillståndet nu är allvarligt men stabilt. Två personer ska ha fått måttliga skador och är inlagda för vård. Resterande åtta personer har lindriga skador. Det handlar främst om rökskador, enligt räddningstjänsten.

Det ska enligt Högskolan i Jönköping handla om tio studenter och en väktare som skadades.

Polisen har inlett förundersökning

Huset är sju våningar högt, och det är på den övre våningen som det brunnit. 

Branden var släckt vid klockan 03. Branden inträffade i en studentlägenhet i en studentkorridor, och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Många fick evakuera

När räddningstjänsten är klar på platsen kommer den att spärras av för teknisk undersökning.

Det är en trappuppgång med ett femtiotal boende som är berörd, men inledningsvis evakuerades fyra trappuppgångar med totalt runt 200 personer, enligt bostadsbolaget Vätterhem.  De flesta har kunnat återvända hem under natten.

– Det är i huvudsak studenter som bor i trappuppgången, säger Raymond Paska som är uthyrningschef på Vätterhem.

Hur ser situationen ut just nu?

– Branden är släckt, och de som är kvar här är inkvarterade hos grannar, men nu måste vi se över boendesituationen och få bild av hur många lägenheter om är skadade

– Vi har fått ett oerhört bra stöd. Personal från kristeam fanns snabbt på plats snabbt och erbjöd samtal för dem som behövde, säger Raymon Paska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i studentboende på Råslätt

Mer i ämnet