Foto: Prvulovic / TT / SVT

Gamla stadshuset blir tillfälligt flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

För att lösa den akuta boendesituationen för nyanlända i Jönköpings kommun kommer nu delar av gamla stadshuset i Huskvarna bli tillfälligt flyktingboende.

– Vi hoppas att de kan flytta in någon gång framåt sommaren, säger Andreas Sturesson (KD), ansvarigt kommunalråd.

Beslutet om att göra om lokalerna till tillfälliga bostäder togs på kommunfullmäktige i torsdags och boendet kommer rymma runt 50 nyanlända.

Enligt Andreas Sturesson lägger kommunen nio miljoner kronor på att anpassa lokalerna.

– Vi har försökt göra begränsningar i det eftersom byggnaden sedan ska anpassas till bostäder. Det vi gör nu är det nödvändiga för att kunna nyttja lokalerna under en begränsad period, som exempelvis brandskydd och förändringar i ventilation, säger han.

LÄS MER: Bostäder för nyanlända överklagas – kommunalrådet vill att det ska bli enklare att bygga

SVT uppmärksammade nyligen att boendet Oskarshall, som byggts som tillfälligt boende i en gammal bilhall, fortfarande används eftersom de nyanlända inte har någon annanstans att ta vägen – trots att de fått uppehållstillstånd.

Andreas Sturesson menar att Jönköpings kommun planerat för nya bostadsbyggen som motsvarar antalet flyktingar på anvisningsbara platser som kommunen förbundit sig att ta emot.

– Anvisningstalen i år motsvarar ungefär byggprojektet i Bottnaryd. Vi ligger inte efter i besluten, men överklaganden har försenat projekten, säger han. 

LÄS MER: Klart för bygge av bostäder åt nyanlända

Och Sturesson kan i nuläget inte ge besked om hur länge kommunen tänkt använda det nya boendet i gamla stadshuset.

– Jag kan inte svara på slutdatum, men fastigheten ska användas till annat så det är en tillfällig lösning precis som bilhallen, säger han. 

Räcker gamla stadshuset för att lösa boendekrisen för nyanlända i Jönköping?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi planerar i alla fall inte ytterligare genomgångsboenden efter det här, säger Andreas Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.