Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Backéus, samordnare för flyktingmottagandet i Jönköpings kommun, berätta mer om det nya boendet på Råslätt i klippet ovan. Foto: SVT

Gamla studentlägenheter på Råslätt blir nytt flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun planerar att öppna ännu ett nytt boende för ukrainska flyktingar – den här gången på Råslätt i Jönköping.

– Anvisningarna börjar kommer allt tätare nu, säger Sofia Backéus, som samordnar flyktingmottagandet i Jönköpings kommun.

Trycket efter ett nytt boende för ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun har ökat markant den senaste tiden.

På boendet i Tenhult, Västerhäll, är det fullt. Och nu börjar det även bli fullt på Kålgården. Men kommunen har flera platser över som nu fördelas på det nya boendet på Råslätt.

– Vi hade ett fördelningstal på 403 platser i år och vi har inte iordningställt alla de platserna, utan vi gör det allt eftersom vi tar emot fler. Så nu är det ju dags att ta emot ett antal till, säger Sofia Backéus.

Permanent boendelösning

Det nya boendet på Råslätt, med 65-80 platser, kommer att fungera som en permanent boendelösning under tiden som flyktingarna har uppehållstillstånd. Det vill säga fram till mars 2024.

Kommunen har inte fått fördelningstal för nästa år ännu, men väntar med att det kommer under de närmsta veckorna.

I klippet ovan hör du Sofia Backéus, samordnare för flyktingmottagandet i Jönköpings kommun, berätta mer om det nya boendet på Råslätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet