Den gamla tegelmuren upptäcktes när stenmuren runt kyrkogården skulle repareras. Foto: Roy Gustafsson

Gammal tegelmur upptäckt vid Nydala gamla kloster

Publicerad

En gammal tegelmur har upptäckts vid grävarbeten vid Nydala gamla kloster, en mil väster om Vrigstad.

– Det är en tegelmur som ligger under en gammal stenmur, säger Anders Franzén på Jönköpings länsmuseum.

Muren upptäcktes när man skulle renovera den stenmur runt kyrkogården, som delvis rasat under vintern. Vid grävarbetet upptäcktes resterna av tegelmuren under stenmuren.

– Det är svårt att säga något om åldern på muren i nuläget, säger Anders Franzén.

Kloster från 1100-talet

Om muren är samtida med klostret, som grundades på platsen på 1140-talet, har den nästan 900 år på nacken. Nu kommer länsstyrelsen och länsmuséet att dokumentera muren och vad som sedan händer är oklart.

– Vi får se om vi låter den ligga kvar under den andra muren eller om det blir på något annat sätt. Det är för tidigt att säga något om, säger Anders Franzén.

Enligt Anders Wallander på länsstyrelsen kan muren tillhöra resterna från gamla bostadslängor där munkarna bodde.

Strängare regler

Nydala kloster är ett av 17 cictercienserkloster som grundades i Sverige på 1100-1200-talen. Orden grundades av benediktinermunkar i Frankrike som ville återgå till de lite mer stränga regler som benediktinerorden hade när den grundades 600 år tidigare. Därför anlades de nya klostren i mer öde trakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.