Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simhallen i Eksjö fick utrymmas efter ett utsläpp av ett farligt ämne på tisdagsförmiddagen. Foto: Bengt Ljunggren

Gaslarm i Eksjö: Simhallen evakuerad

Uppdaterad
Publicerad

Flera räddningsenheter larmades på tisdagsförmiddagen till simhallen i Eksjö efter ett larm om utsläpp av ett farligt ämne. Sim- och sporthallen fick utrymmas och ett stort område spärrades av.

Larmen kom in till SOS Alarm strax innan klockan 10 på tisdagsförmiddagen och räddningsstyrkor från Eksjö, Nässjö och Vetlanda åkte till platsen.

Ett stort område spärrades av och hela Prästängsvägen stängdes av.

Misstag av personalen

Annika Fyhr, som är arenachef på Eksjö kommun, berättar om orsaken bakom utsläppet.

–  Det är ett handhavandefel från personalen. Istället för att fylla på med klor så fyllde vi på med syra nere i vår vattenrening i teknikrummet och då bildas klorgas. Det reagerade klorgaslarmet på direkt, säger hon.

Annika Fyhr säger att det var 10-20 personer i byggnaden som evakuerades och att en förskola fick ta in barnen som var utomhus och lekte. Hon är tacksam för att olyckan inte inträffade imorgon när eleverna är tillbaka i skolan.

– Jag är mest glad för att ingen kom till skada och att det hände idag.

Undersökt av ambulanspersonal

En person var direkt utsatt för gasen, enligt Hampus Ragnar, insatsledare på platsen.

– Denne har undersökts av ambulanspersonal på plats, men har inte förts till sjukhus. Personen var vaken och talbar och har kunnat ge oss bra information om vad som hänt.

Räddningstjänsten har personal i kemdräkter inne i byggnaden som mäter klorgaskoncentrationen och temperaturen på den behållare som fylldes på med syra. Då ser de om reaktionen avtar eller ökar.

– Vi har valt att låta reaktionen avta av sig själv och sedan får vi kontrollera och eventuellt vädra ut utrymmen där det kan finnas gas kvar, säger Hampus Ragnar.

Hur farligt är det att utsättas för klorgas?

– Det beror på koncentrationen, är den hög är det livsfarligt att andas in.

Vid 13.30 berättade han att räddningstjänsten skulle pumpa över vätskan till en annan behållare.

– Det är svårt att säga hur länge vi behöver vara på plats i nuläget, men det kommer nog bli någon timme till, säger Hampus Ragnar.

I klippet ovan ser du bilder från händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer