Foto: Hasse Holmberg/TT

Gasolflaska fattade eld vid grillning

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen fattade en gasolflaska som var ansluten till en gasolgrill eld i Huskvarna. Räddningstjänst kallades till platsen och elden släcktes. – Det är viktigt att se över prylarna så att de är hela så här i början av säsongen, säger David Högberg, inre befäl räddningstjänsten i Jönköping.

I och med att sommaren nu börjar göra sitt intåg på allvar är det många som under helgen har plockat fram grillen för säsongen. Men det kan innebära fara.

Det är ännu oklart exakt vad som orsakade branden i Huskvarna i går kväll och ingen person skadades, men efter händelsen rekommenderar nu räddningstjänsten allmänheten att kontrollera anslutningen mellan gasolflaska och grill i förebyggande syfte.

– Det finns ett antal skarvar på vägen när man ansluter gasolflaskan där det är extra känsligt att det blir läckage. Till exempel anslutningen till brännaren, säger David Högberg.

Måste veta vad man gör

Han säger att slangar som stått orörda en längre tid lätt kan få sprickor, vilket också kan innebära fara.

– Det gäller att man se över hela grillen innan man börjar använda den efter vintern. Anslutningar, slangar och packningar.

Vad är det man ska tänka på?

– Att ha koll så att man vet vad man gör. Se till att gasolflaskan är hel och ren. Den kan ha fått sig en smäll i garaget under vintern. Den ska också stå upprätt hela tiden. Och slangen ska vara hel och utan sprickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.