Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) Foto: SVT

Ger upp striden om privilegiebreven: ”Domen var väldigt tydlig”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kampen om Jönköpings privilegiebrev tagit slut. Kommunen har beslutat att inte överklaga Stockholms tingsrätts dom som innebar att breven ska förvaras i landsarkivet i Vadstena istället för i Jönköpings stadsarkiv.

Jönköpings kommun har kämpat för att få behålla privilegiebreven i stadsarkivet eftersom man ansett att privilegiebreven är en del av den lokala historien.

Landets äldsta privilegiebrev

Privilegiebrevet för Jönköping utfärdades 1284 av Magnus Ladulås och är landets äldsta privilegiebrev. Det har, tillsammans med privilegiebrevet för Gränna som utfärdades 1652, alltid förvarats i Jönköpings stadsarkiv.

Dock ansåg Riksarkivet att det bör förvaras med liknande dokument i landsarkivet i Vadstena, något som Stockholms tingsrätt gav dem rätt i.

Jönköpings kommun har beslutat att inte överklaga tingsrättsdomen, därför kommer breven att flyttas till Vadstena. Istället kommer det att upprättas kopior som intresserade kan ta del av i stadsarkivet.

I klippet ovan berättar kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) varför man inte fortsätter kampen om breven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.