Foto: Maja Suslin / TT

Sommaren är full av getingsurr i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att det är ett getingår har inte undgått Anticimex, varken i hela landet eller i Jönköpings län. Just nu görs omkring hundra saneringar i länet varje dag.

Vartannat år brukar det vara ett getingår. I år är det ett sådant. Saneringsbolaget Anticimex har fullt upp och tvingas nyanställa personal för att hinna med då de närmar sig rekordåret 2016 då det gjordes 70 000 saneringar i hela landet.

– Det är inte omöjligt att vi kommer upp i de siffrorna i år, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Eftersom det går upp och ner med jämna mellanrum har Anticimex lärt sig och vet numera hur de ska förbereda sig.

– Vi får se till att vi har lärt upp sommarpersonalen i tid och att det finns material hemma, säger han.

Många upptäckte efter midsommar

På lokalkontoret i Jönköping jobbar de för fullt för att hinna med alla saneringar.

– Det finns att göra, menar David Vedeskog som är gruppchef för Anticimex i Jönköping och berättar att de gör omkring hundra stycken saneringar varje dag.

Enligt företaget översteg antalet saneringar i maj rekordåret för två år sedan, i hela landet. I Jönköpings län tog det inte fart förrän måndagen efter midsommar.

– Jag tror det beror på att många fick semester då och kanske upptäckte en massa getingar i exempelvis sommarstugan, säger Vedeskog.

Kan få vänta en vecka

Med tanke på att det är så högt tryck nu betyder det att många av företagets kunder får vänta innan de får besök.

– En del får vänta i en vecka innan vi kommer ut, säger Tomas Persson Vinnersten.

– Vi anställer nu ett par till hos oss men hjälper privatpersoner sanera på egen hand, menar David Vendeskog men råder inte den som allergisk eller inte gillar getingar att göra det själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.