Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Leif Österlind, vd på Enter Gislaved, hur det kan vara att leva i så kallade smarta städer. Foto: Privat och Christine Olsson/TT

Gislaved försökskommun för att testa nya digitala lösningar

Publicerad

Gislaveds kommun uppger att de är först ut i Norden med ett digitaliseringsprojekt för så kallade smarta städer. Avsikten är att medborgarna och besökarna lättare ska kunna komma åt exempelvis publika lokaler och aktiviteter – dygnet runt.

Det kommunala näringslivsbolaget Enter Gislaved och betalkortsföretaget Mastercard har under cirka ett års tid samarbetat i ett digitaliseringsprojekt. Tillsammans blir de nu först ut i Norden med att erbjuda digitala lås som öppnas genom att användaren blippar sitt betalkort. På så vis ska man kunna komma in i exempelvis publika lokaler dygnet runt.

– Det kan vara till bibliotek, badhus, gym, återvinningscentral. Det är bara fantasin som sätter gränser. Vi har testat det med hyrcyklar, säger Leif Österlind som är vd på Enter Gislaved.

I klippet hör du honom berätta mer om det här.

Samtliga exempel som han nämner är emellertid inte igång i kommunen, utan tekniken har endast visats på några ställen än så länge. Tidigare under sommaren demonstrerades detta utanför entrén till näringslivsbolaget i Gislaved, vid simhallen i Anderstorp och in till en konferensanläggning på Hotell Smålandsstenar.

Ska fungera även med andra kort framöver

Leif Österlind säger att tekniken även finns i betalkort från andra leverantörer och att man på sikt ska kunna använda mobilen, smartklockan eller kanske till och med ett chip i armen.

– För Gislaveds kommun skapar projektet en möjlighet att ligga i framkant när det gäller digitalisering och utveckling av så kallade smarta städer, säger han.

Han är stolt över att Gislaved valts ut som testkommun, och att fokus tidigare har varit på internationella miljonstäder. Han nämner projekt i exempelvis miljonstäderna New York och Los Angeles.

Hur ser du på risken att informationen kapas och att tjuvar får tillgång till någon annans nycklar?

– Säkerheten är alltid prioritet ett och ligger till grund för hela det här projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer