Hör Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun, berätta om när Jönköping fick hjälp med långärmade förkläden från Gislaveds kommun. Foto: Gustaf Söderström/Kristin Renulf/SVT

”Gislaved hjälpte oss med skyddsutrustning”

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika akut brist på skyddsutrustning så tar kommunerna i Jönköpings län hjälp av så kallad mäkling. Det innebär att den kommun som har brist på en viss skyddsutrustning kan köpa av andra kommuner i länet.

Varje kommun har egna lager med skyddsutrustning. Dessutom finns i Jönköping ett lager som används för gemensamma inköp för alla länets kommuner. Om det uppstår en brist i någon kommun på en viss produkt så försöker kommunerna att hjälpa varandra.

Vid ett tillfälle var Jönköpings kommun nära brist på långärmade skyddsrockar. De fick då hjälp av Gislaveds kommun.

– Vi väntade på samma leverans men eftersom Gislaved hade tillräckligt med långärmade skyddsrockar just då så stod de tillbaka för att vi skulle kunna fylla på vårt lager. Det är väldigt viktigt att vi kan samverka på det sättet, säger Göran Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.