Anton Sjödell (M) och Carina Johansson (C) kommunalråd i Gislaved. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gislaved sänker skatten – enda kommunen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Som enda kommun i länet har det nya politiska styret i Gislaved beslutat att sänka kommunalskatten.
– Vi kände att det fanns ett utrymme att sänka skatten i och med att vi har ökat i befolkning, säger kommunalrådet Carina Johansson (C).

Det nya styret som består av Alliansen med en valteknisk samverkan med Westbopartiet har beslutat att sänka skatten med 14 öre till 21.99 från årsskiftet. Sänkningen innebär 6-7 miljoner kronor i minskade skatteintäkter per år. Men kommunalråden i nya styret Carina Johansson (C) och Anton Sjödell (M) menar att kommunen ändå kommer att klara sina åtaganden.

– Vi har utmaningar som alla kommuner i landet med ett kommande välfärdsglapp där kostnaderna ökar och intäkterna minskar något. Men vi har jobbat med effektiviseringar i verksamheterna och det ska vi fortsätta med, så jag ser att det finns utrymme till att sänka skatten, säger Anton Sjödell.

Det är osäkert vad vi har för regering framöver och det varnas också för att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Ändå väljer ni att sänka skatten. Varför?

– Jag tycker ju inte att man ska vara rädd för att röra skattesatsen. Vi ska har rätt skatt, inte för hög och inte för låg. Vi ska ta ut det vi behöver från våra invånare, inte mer, förklarar Anton Sjödell.

Högst skatt i länet

I Mullsjö, som höjer skatten med 50 öre till 22.34 nästa år, resonerar det politiska styret annorlunda. Där är det stora kommande investeringar i skola och omsorg tillsammans med osäkra omvärldsfaktorer som gör att de höjer skatten.

– Med tanke på att vi inte har en regering i dagsläget och då inte vet vilka satsningar som kommer att ske på kommunerna så måste vi gardera oss så att vi har möjlighet att kunna klara våra verksamheter, säger Linda Danielsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Mullsjö.

Nyligen blev det klart med nytt politiskt styre i kommunen. Det blev Socialdemokraterna som tillsammans med Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna regerar kommande mandatperiod.

Var det svårt att enas om att höja skatten?

-  Nej, det var inte svårt när man såg vad konsekvenserna skulle bli. Om vi väntar med att höja skatten finns risken att vi behöver höja betydligt mer senare och där vill vi inte hamna, säger Linda Danielsson.

Skattehöjningen i Mullsjö ger 7-8 miljoner kronor i ökade intäkter per år.

I kommunerna Jönköping och Vetlanda höjs också skatten nästa år. I övriga kommuner lämnas den oförändrad.

Vaggeryd 21:49 – oförändrad

Värnamo 21:52 – oförändrad

Jönköping 21:64 – höjer med 30 öre

Sävsjö 21:92 – oförändrad

Gislaved 21:99 – sänker med 14 öre

Vetlanda 22,01 – höjer med 50 öre

Tranås 22:01 kr – oförändrad

Aneby 22:09 – oförändrad

Habo 22:17 – oförändrad

Nässjö 22:19 – oförändrad

Gnosjö 22:24 – oförändrad

Eksjö 22:26 – oförändrad

Mullsjö 22:34 – höjer med 50 öre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer