Åsa Willsund, presstalesperson polisregion Öst. Foto: Fredrik Ahl/Marcus Titus/SVT

Gislavedsbor demonstrerade mot polisvåld och rasism

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen samlades runt 100 personer i centrala Gislaved för att demonstrera till stöd för rörelsen Black Lives Matter. En anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats eftersom det inte fanns tillstånd för demonstrationen.

Polisen tror att demonstrationen var en del i att stötta rörelsen Black Lives Matter. På andra håll i Sverige har hundratals eller till och med tusental samlats för att protestera mot polisvåld och rasism i USA, trots att sammankomster med mer än 50 deltagare förbjudits under coronapandemin.

I Gislaved samlades runt 100 personer på lördagen.

– Vi åkte dit och försökte prata med dem, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

I klippet hör du henne berätta mer om demonstrationen.

Lugnt på platsen

Efter en liknande demonstration i Stockholm i onsdags rapporterades det flitigt om tillfällen där polis och allmänhet hamnade i bråk med varandra. Dessutom dök långt fler än 50 personer upp. I Malmö upplöste polisen en demonstration i torsdags på grund av coronarestriktionerna.

Tillställningen i Gislaved ska ha gått förhållandevis lugnt till, även om några personer kastat glåpord mot poliserna på plats.

– Vi behövde inte genomföra några åtgärder utöver att prata med dem.

Åsa Willsund berättar att de enskilda som samlades inte riskerar att misstänkas för något brott.

– Man har alltid rätt att demonstrera oavsett man har tillstånd eller inte. Det är arrangören som misstänks. Om vi lyckas få fram vem som är arrangör så kan personen misstänkas för brott mot ordningslagen.

Någon officiell arrangör för demonstrationen har inte identifieras så det är oklart om någon kommer kunna ställas till svars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.