Efter läskbråket – missnöje med äldreomsorgen i Gislaved

Publicerad

Kommuninvånarna i Gislaved har en mer skeptisk hållning till hur äldreomsorgen fungerar än riksgenomsnittet. Det visar en medborgarenkät från Statistiska centralbyrån, SCB.

I landet som helhet svarade 58 procent av medborgarna att de är nöjda med äldreomsorgen, och där sticker Gislaved ut i negativ bemärkelse. I kommunen svarade endast 45 procent att de har en positiv inställning till hur äldreomsorgen fungerar.

– Det är klart att det är ju inte roligt att höra, säger Malin Johansson som är socialchef i Gislaved.

Hon tror att kommunen behöver bli bättre på att kommunicera ut till den breda allmänheten hur äldreomsorgen fungerar.

I skuggan av läskbråket

Förra året var ett turbulent år för Gislaveds kommuns omsorgsverksamhet med det så kallade läskbråket, som innebar såväl rubriker i riksmedia som hetsiga kommentarer på sociala medier.

I klippet ovan hör du socialchefen svara på frågan om hon tror att läskbråket är orsaken till missnöjet som visar sig i SCB-undersökningen.

Så gick undersökningen till

SCB:s medborgarundersökning  skickades ut till 1 200 slumpvis utvalda kommuninvånare i Gislaved. I undersökningen fick de utvalda möjlighet att tycka till om kommunens verksamheter och svara på frågor om hur det är att leva och bo i kommunen. Totalt var det 425 personer som svarade på enkäten vilket ger ett deltagande på 36 procent.

Inom kommunen görs egna enkäter inom äldreomsorgen med brukarna, de som är mottagare av tjänsterna, och de har visat betydligt högre resultat än i SCB-enkäten som riktar sig till alla kommuninvånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.