I klippet berättar Lasse Widell om hur beskedet om lättade restriktioner tas emot av många 70-plussare i Aneby. Foto: SVT

Efterlängtat besked ”Känns jättebra att vi är som övriga i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Coronarekommendationerna för dem som är 70 år och äldre togs bort idag. Ett besked som var efterlängtat av Pensionärernas riksorganisation i Aneby.

Regeringens besked under torsdagsmorgonen innebär att den som är 70 år eller äldre nu ska följa samma allmänna råd som andra människor i Sverige.

– Det är många som har känt sig isolerade, man har inte kunnat delta i samhället som övriga människor, ensamheten har varit svår för många, säger Lasse Widell, ordförande i PRO Aneby.

”Psykiska och fysiska konsekvenser”

Människor över 70 år har sedan början av coronapandemin fått begränsa  sina sociala kontakter och uppmanats att undvika att använda kollektivtrafiken, och även råd om att undvika att handla i butiker på egen hand.

– Det är inte rimligt att riskgrupperna ska behöva ta ett så här stort ansvar för samhället i det långa loppet. Speciellt när vi kan se att de psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för dem som har hållit sig isolerade, sa Johan Carlsson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i en tidigare intervju med SVT Nyheter under dagen.

I klippet berättar Lasse Widell om hur beskedet om lättade restriktioner tas emot av många 70-plussare i Aneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.