• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Glesare hållplatser ska ge snabbare busstrafik

Publicerad

I samband med den nya tidtabellen på måndag försvinner flera busshållplatser i Jönköping. Orsaken är att Länstrafiken, JLT vill göra kollektivtrafiken i staden snabbare. Men redan har det väckt protester.

På måndag slutar bussarna att stanna vid de tre hållplatserna Sofiakyrkan, Katolska kyrkan och Röde Påle. Redan i juni försvann dessutom hållplatsen Tullportsgatan.

-Det är idag väldigt tätt mellan en del hållplatser i stan, och vi vill snabba upp trafiken för att göra det mer attraktivt att välja bussen. Just de här hållplatserna har dessutom inte så högt resande. Det är även en komfortfråga att slippa en massa stopp och start, säger David Lundberg som är trafikutvecklare för stadstrafiken på JLT.

Fler hållplatser kan ses över

Just nu sker en helhetsöversyn av stadstrafiken i Jönköping tillsammans med kommunen där man bland annat ser över linjesystemet för att förbättra kollektivtrafiken, och Länstrafiken utesluter inte att fler hållplatser kommer att beröras.

-Ja det kommer vi nog att göra. Vi kommer bygga en del nya hållplatser, men andra kan komma att flyttas eller dras in.

Men är inte skäl att ta bussen att man har nära?

-Ja, så är det ju. Men vi gör den här förändringen för att den gynnar de allra flesta, sedan finns det några som drabbas.

Reaktioner från äldre

Sedan beslutet att dra in hållplatserna blev känt så har Länstrafiken fått en hel del reaktioner, främst från äldre. Även pensionärsorganisationen PRO har reagerat.

Är det värt de här minuterna ni sparar in, med tanke på reaktionerna?

-Ja, sett till helheten. Men man får se det som en del av en större helhet av det vi nu gör, säger David Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer