Kören Gnosjö gospel tillsammas med sina amerikanska gospelvänner.

Gospelgung och glädje vid amerikabesök

Publicerad

I veckan har Gnosjö gospel storfrämmande. Det är gospelartisterna Cinque Cullar, Neicy Robertson, Rodney Jones Jr och Andre Henry som är på besök. Tillsammans med kören gör de ett projekt som avslutar veckan med två julkonserter.

För snart fyra år sedan flyttade Joakim Adriansson till Gnosjö efter en tid i Värmland. Han har i många år hållit på  med musik och kände att Gnosjö behövde en kör, närmare bestämt en gospelkör. Han satte upp lappar och hade inte en aning om det skulle komma några och sjunga men han satte fram femton stolar.

– Fem minuter efter att vi skulle börja var det 67 personer som hade kommit, berättar han och menar att antalet inte har minskat sedan dess, utan snarare ökat.

Tar gospeln till nästa nivå

För något år sedan började tankar kring att göra en USA-resa gro. När de konstaterade att det inte fanns några pengar ansökte de om EU-stöd från Lider, västra Småland. Kravet var att de skulle åstadkomma något med resan och det var då som projektet ”next level” föddes. Det började med ett Amerikabesök i april, innan kören hälsade på dem i Chicago och nu är de amerikanska artisterna tillbaka.

– Man är lyrisk och tycker det är fantastiskt roligt. Det är massvis med glädje och inspiration och nu vi vill ta det till nästa nivå, säger projektledare Per Högberg.

Och det finns inga tveksamheter kring att kören inte skulle vara redo för nästa steg.

– Vi är definitivt på ”next level”, säger körledaren som varit aktiv inom musiken i 20 år.

”Man ska röra på sig”

Men det finns fortfarande en del att lära från amerikanerna, tycker både artisterna och svenskarna.

– Det enda jag skulle vilja lägga till i deras framförande är den grundläggande energin, leenden och ansiktsuttryck. Men sången är helt otrolig, konstaterar Cinque Cullar.

– Vi står ju gärna still, det går inte, man ska röra på sig. Sedan sjunger man inte gospel, man lever gospel, säger Per Högberg medan han rör på höfterna.

Veckan avslutas med en julkonsert, vilket omkring 80 körmedlemmar kommer att delta i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer